13 Kasım 2013 Çarşamba

YAKMA TESİSİNDEN ÇIKAN DUMAN VE ALEVLER ENDİŞE KAYNAĞI OLDU

ABD'de Utah'da tıbbi atık yakma tesisinden çıkan dumanlar endişe oluşturdu. Bilindiği gibi tehlikeli atıkların yakılması sonunda ortaya birçok tehlikeli atıklar çıkıyor. Ve bunların kontrol atında olması son derece güç. Utah'da 'yakma tesisinde' çıkan bu yangında bunun bir göstergesi. 

Bu yangın sonunda bölgedeki insanlar endişeli. Özellikle yakma tesisinin çevresinde 5 tane okul var. Ve bir okul da inşaat halinde. Bölgede 20 yıldan fazla bir zamandır Stericycle şirketine bağlı olarak faaliyet gösteren bu tesis neredeyse hemen her şeyi yakıyor. Fakat tesisten çıkan duman ve alevler tesisin güvenliği konusunda soru işaretleri oluşturdu ve yeni tartışmaları beraberinde getirdi. 

Bu endişeler sonunda yakma tesisine karşı mitingler düzenleniyor. Ve insanlar bölgede bu tesisi istemediklerini, bebekleri ve çocuklarının sağlıklarının daha önemli olduğunu belirtiyorlar. Yakma Tesisi çalıştırıldığında, kapatıldığında veya yanlış bir şekilde burada olduğu gibi bazı şeyler ters gittiğinde havaya çok miktarda ufak parçacık ve kimyasal maddeler saçılabiliyor.

Greenaction for Health and Environmental Justice isimli sivil toplum kuruluşundan Bradley Angel, tıbbi atıkların güvenli biçimde yakılamayacağını, yakma tesislerinin alternatiflerinin olduğunu, son 15 yılda ABD tıbbi atık yakma tesislerinin yaklaşık olarak yüzde 98'inin kapatıldığını söyledi.

Bölgedeki yakma tesisine karşı olan Alicia Connell bu konuda insanları bilgilendirmek ve yaptıkları çalışmaları göstermek için bir blog kurmuş durumda. Connel gönderdiği dokümanlarda, yakma tesisinin izin verilenden daha fazla miktarda çevreye zararlı kimyasal madde yaydığını ve kayıtlarını yanlış biçimde tuttuğunu belirtiyor. 

Utah'daki yakma tesisinden çıkan dumanlar:


Kaynaklar

1. Lynne Peeples, Utah Medical Waste Incinerator Under Fire As Health Concerns Drive Push To Shut Down Facility, The Huffington Post, 12 Eylül 2013
 http://www.huffingtonpost.com/2013/09/12/utah-medical-waste-incinerator-stericycle-pollution_n_3909083.html

2. http://communitiesforcleanair.wordpress.com/

0 yorum:

Yorum Gönder